Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

15:47 Ο ερυθηματώδης λύκος επιτίθεται



Απειλεί περισσότερο τις γυναίκες, ενώ ο ήλιος αποτελεί σύμμαχό του Τα αυτοάνοσα νοσήματα, στα οποία περιλαμβάνεται ο ερυθηματώδης λύκος,
είναι ασθένειες που προκύπτουν γιατί το σώμα μας επιτίθεται και καταστρέφει τα δικά του κύτταρα και όργανα
Ανησυχία προκαλούν στον ιατρικό κόσμο τα αυξανόμενα περιστατικά διάγνωσης δερματικού ερυθηματώδους λύκου. «Ολοένα και διαγιγνώσκουμε τέτοια περιστατικά γιατί έχουμε αρκετό ήλιο στην Κύπρο και δυστυχώς επιμένουμε να τον αγνοούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Δερματολογικής Εταιρείας Κύπρου, Αντρέας Παλλούρας. Είναι συχνότερος στις γυναίκες, είπε, και αρχίζει στη νεαρή ενήλικη ζωή. «Η κατάσταση είναι χρόνια και αισθητικά δύσμορφη. Το εξάνθημα εμφανίζεται με σαφώς αφοριζόμενες δισκοειδεις πλάκες που εντοπίζονται στο πρόσωπο και συνήθως στις παρειές, στη μύτη, το μέτωπο, την περιοχή γύρω από τα αυτιά και το τριχωτό της κεφαλής. 
Χειροτερεύει μετά από έκθεση στον ήλιο», σημείωσε. Οι πλάκες είναι αρχικά ερυθρού χρώματος, επηρμένες και μερικές φορές κνησμώδεις ή οιδηματώδεις, υπέδειξε ο κ. Παλλούρας, προσθέτοντας ότι η επούλωση ακολουθείται σχεδόν πάντα από ανάπτυξη ουλής, η οποία στο τριχωτό της κεφαλής προκαλεί απώλεια τριχών (μόνιμη αλωπεκία). «Ο εντοπισμένος δισκοειδής λύκος περιορίζεται μόνο στο δέρμα πάνω από τον λαιμό, ενώ ο γενικευμένος μπορεί να εμφανιστεί με εκτεταμένο εξάνθημα και κάτω από τον λαιμό», πρόσθεσε.

Αυτοάνοσα νοσήματα

Τα αυτοάνοσα νοσήματα, στα οποία περιλαμβάνεται ο ερυθηματώδης λύκος, σύμφωνα με τον κ. Παλλούρα, είναι ασθένειες που προκύπτουν γιατί το σώμα μας επιτίθεται και καταστρέφει τα δικά του κύτταρα και όργανα. Ένας στους δέκα πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση πάσχει από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα. Είναι σήμερα η κύρια αιτία χρόνιων ασθενειών και επηρεάζει την υγεία περισσότερων ανθρώπων απ’ ό,τι τα καρδιακά νοσήματα ή ο καρκίνος. Ασθένειες όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, διαβήτης, ρευματοειδής αρθρίτιδα, θυρεοειδίτιδα Hashimoto, ψωρίαση, ελκώδης κολίτιδα, νόσος του Crohn, ερυθηματώδης λύκος, δερματίτιδες, μυασθένεια, ανήκουν στην κατηγορία των αυτοάνοσων νοσημάτων και αυξάνονται δραματικά τα τελευταία 15 χρόνια.
Είναι χρόνια νοσήματα, για τα οποία το άτομο που πάσχει, πρέπει να λαμβάνει πολύπλοκα φαρμακευτικά σχήματα για την υπόλοιπη ζωή του. Σύμφωνα με νέες μελέτες, όσο υψηλότερο το βιοτικό επίπεδο τόσο μεγαλύτερη είναι η επίπτωση των αυτοάνοσων νοσημάτων, και είναι το τίμημα που πληρώνουμε για έναν τρόπο ζωής που συνεχώς απομακρύνεται από το φυσιολογικό.
Διημερίδα 
Ο ΕΡΥΘΗΜΑΤΩΔΗΣ λύκος, καθώς και τα αυτοάνοσα δερματικά νοσήματα αποτελούν ένα μεγάλο και ξεχωριστό κομμάτι της δερματολογίας και της ιατρικής γενικότερα, με πολλές ιδιαιτερότητες, όπως παθολογία, ρευματολογία, αιματολογία, αλλεργιολογία, καθώς και για τον κάθε γιατρό που θέλει να είναι ενήμερος στη σύγχρονη αντιμετώπιση των νοσημάτων αυτών. Η Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία Κύπρου διοργανώνει, το διήμερο 10 και 11 Νοεμβρίου, διημερίδα στην οποία έχουν προσκληθεί διακεκριμένοι ομιλητές από την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ για ν΄ αναπτύξουν τα ενδιαφέροντα αυτά θέματα.
http://www.sigmalive.com

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Λογισμικά για άτομα με ειδικές ανάγκες

Δημοσιεύτηκε από  Maria Af Το ελεύθερο λογισμικό τα πάει πολύ σε δύο πεδία:

22:04 Αγγειακή δυσπλασία: Αν δεν έχεις λεφτά πεθαίνεις;

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ ΜΙΑΣ ΦΙΛΗΣ ΤΟΥ NEWSIT.AMEA  ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΣΤΕΙΛΕ :                          Αποφάσισα να γράψω την παρούσα επιστολή για να εκφράσω το παράπονο μου, για να  εκφράσω την απελπισία που αισθάνομαι, ζώντας σε μια χώρα που μου αφαιρεί το δικαίωμα να ζήσω, επειδή δεν γεννήθηκα υγιής και οικονομικά ευκατάστατη.

Μη φυσάτε τη μύτη σας όταν είστε κρυωμένοι

Η μύτη είναι σας βουλωμένη και νιώθετε βαρύ το κεφάλι σας λόγω κρυολογήματος; Δεν θα νιώσετε καλύτερα αν φυσήξετε τη μύτη σας...