Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Άμεση βελτίωση της κατάθλιψης υπόσχεται πειραματική θεραπεία



Άμεση βελτίωση της κατάθλιψης υπόσχεται πειραματική θεραπεία
Νέα Υόρκη
Ένα πειραματικό φάρμακο είναι ικανό να βελτιώσει άμεσα τα συμπτώματα της
κατάθλιψης σε άτομα που δεν έχουν ανταποκριθεί σε προηγούμενα θεραπευτικά σχήματα, αν και τα οφέλη μοιάζουν να είναι μεσοπρόθεσμα. 

Οι ασθενείς που πήραν το πειραματικό φάρμακο AZD6765 παρουσίασαν βελτιώσεις στα συμπτώματα της κατάθλιψης μόλις μία ώρα και 20 λεπτά μετά τη λήψη του, συγκριτικά με ομάδα ελέγχου που πήρε εικονικό σκεύασμα. Η επίδραση διήρκεσε περίπου 30 λεπτά και ορισμένοι πάσχοντες συνέχισαν να έχουν οφέλη έως και δύο ημέρες μετά την αγωγή. 

Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν και στο παρελθόν προσπαθήσει αλλά αποτύχει σε επτά κύκλους αντικαταθλιπτικής θεραπείας, με διάφορα μέσα. Σχεδόν οι μισοί είχαν αποτύχει στην ηλεκτροθεραπεία. 

Όπως εξηγεί ο Δρ Κάρλος Ζαρατε από το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας που χρηματοδότησε την έρευνα, η ανάγκη για φάρμακα ταχείας δράσης είναι μεγάλη. Τα υπάρχοντα αντικαταθλιπτικά συνήθως χρειάζονται αρκετές εβδομάδες για να λειτουργήσουν, κάτι που θέτει σε κίνδυνο την υγεία του ασθενή, ειδικά να διατρέχει κίνδυνο αυτοκτονίας. 

Η καλλεδκεταμίνη έχει προσφάτως διαπιστωθεί ότι εξομαλύνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης εντός κάποιων ωρών, αλλά η χρήση της είναι περιορισμένη λόγω σοβαρών παρενεργειών, όπως οι ψευδαισθήσεις. Η κεταμίνη έχει επίσης χρησιμοποιηθεί ως ηρεμιστικό αλλά και «ψυχαγωγική» ουσία. 

Η παρούσα μελέτη δείχνει ότι οι επιστήμονες ενδεχομένως να μπορέσουν να δημιουργήσουν ένα φάρμακο που θα δρα εξίσου γρήγορα με την κεταμίνη, αλλά χωρίς τις επικίνδυνες παρενέργειες της. Και το πειραματικό AZD6765 δεν είχε αρνητικές επιδράσεις κατά τη διάρκεια της μελέτης. 

Τα περισσότερα αντικαταθλιπτικά δρουν αυξάνοντας τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, που σχετίζεται με την διάθεση. Αλλά η κεταμίνη και το AZD6765 δρουν διαφορετικά, προλαμβάνοντας την πρόσδεση του γλουταμινικού στα νευρικά κύτταρα. Το γλουταμινικό εμπλέκεται στην ρύθμιση της διάθεσης. 

Η μελέτη
Οι μισοί συμμετέχοντες πήραν το AZD6765 σε ενδοφλέβιο διάλυμα και άλλοι μισοί εικονικό σκεύασμα. Όλοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο για τα επίπεδα της κατάθλιψης αμέσως μετά την λήψη του σκευάσματος και λίγες ημέρες αργότερα. Μια εβδομάδα μετά, οι ομάδες άλλαξαν θεραπεία ώστε όλοι να έχουν εκτεθεί στον θεραπευτικό παράγοντα.

Συνολικά, το ένα τρίτο των συμμετεχόντων ανταποκρίθηκε στην θεραπεία, δηλαδή είχε τουλάχιστον 50% μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της μελέτης, συγκριτικά με το 15% μείωσης της ομάδας ελέγχου. 

Η κύριες παρενέργειες του AZD6765 ήταν πονοκέφαλος, ναυτία και ορισμένα προβλήματα συγκέντρωσης. Οι ασθενείς δεν είχαν «εξωσωματικές» εμπειρίες, που έχουν αναφερθεί με την λήψη της κεταμίνης. 

health.in.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Λογισμικά για άτομα με ειδικές ανάγκες

Δημοσιεύτηκε από  Maria Af Το ελεύθερο λογισμικό τα πάει πολύ σε δύο πεδία:

22:04 Αγγειακή δυσπλασία: Αν δεν έχεις λεφτά πεθαίνεις;

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ ΜΙΑΣ ΦΙΛΗΣ ΤΟΥ NEWSIT.AMEA  ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΣΤΕΙΛΕ :                          Αποφάσισα να γράψω την παρούσα επιστολή για να εκφράσω το παράπονο μου, για να  εκφράσω την απελπισία που αισθάνομαι, ζώντας σε μια χώρα που μου αφαιρεί το δικαίωμα να ζήσω, επειδή δεν γεννήθηκα υγιής και οικονομικά ευκατάστατη.

00:03 Το τραπέζι του πρωινού

Ο συνδυασμός των τροφών είναι σημαντικός για την ενίσχυση του οργανισμού με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Σε κάθε γεύμα θα πρέπει να....