Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ενα νέο βιοτεχνολογικό φάρμακο για το συστηματικό ερυθηματώδη λύκο



Πάνω από 50 χρόνια περίμεναν οι πάσχοντες από συστηματικό ερυθηματώδη λύκο για το πρώτο ειδικό φάρμακο...
(Belimumab)
Καλύτερη ποιότητα ζωής για ασθενείς με λύκο


Ενα νέο βιοτεχνολογικό φάρμακο για το συστηματικό ερυθηματώδη λύκο πρόκειται να κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα, προσφέροντας καλύτερη ποιότητα ζωής στους περίπου 20.000 ασθενείς που υπολογίζεται ότι πάσχουν από τη νόσο στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΦ, Γιάννη Τούντα, η κυκλοφορία του εξαρτάται από το χρόνο τιμολόγησής του, εκτιμάται όμως ότι μπορεί να είναι διαθέσιμο ακόμα και μέσα στο 2013, «καθώς έχει επιτευχθεί εξορθολογισμός των δαπανών στην υγεία, ο οποίος θα επιτρέψει να προχωρήσει ταχύτερα η διαδικασία τιμολόγησης μιας σειράς φαρμάκων».



Το Belimumab, όπως ονομάζεται, έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό θεραπευτικό κενό, αφού είναι το πρώτο ειδικό φάρμακο για το συστηματικό ερυθηματώδη λύκο που εγκρίνεται τα τελευταία 50 χρόνια, τόσο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων όσο και από τον ΕΟΦ. Σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ρευματολόγο, Πέτρο Σφηκάκη, πρόκειται για μια αυτοάνοση πάθηση, η οποία σε κάθε ασθενή εκδηλώνεται διαφορετικά, τόσο από πλευράς σοβαρότητας όσο και από πλευράς συμπτωμάτων.
Στις σοβαρές μορφές της η νόσος μπορεί να προσβάλει ζωτικά όργανα, συχνότερα τα νεφρά, αλλά και να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολλά, με συνηθέστερα την κούραση, το χαμηλό πυρετό, πόνους στις αρθρώσεις, εξανθήματα στο πρόσωπο και σε άλλα σημεία του δέρματος, τριχόπτωση, ξηροστομία και ξηροφθαλμία και αλλαγή στο χρώμα των δακτύλων στο κρύο.
Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος είναι κυρίως γυναικεία ασθένεια (ο αριθμός των γυναικών που πάσχουν είναι δεκαπλάσιος σε σχέση με των ανδρών) και πλήττει κυρίως την αναπαραγωγική ηλικία, προσβάλλοντας άτομα μεταξύ 20 και 40 ετών. Οι παράγοντες που επιδεινώνουν την ασθένεια είναι η έκθεση στον ήλιο, η οποία είναι βλαπτική για τους περισσότερους ασθενείς, το κάπνισμα, καθώς και διάφορα φάρμακα (κυρίως τα οιστρογόνα). Μέχρι σήμερα οριστική θεραπεία για τη νόσο δεν υπάρχει, παρά τις προόδους που έχουν συντελεστεί στην ανοσολογία τα τελευταία χρόνια.
Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται, όπως π.χ. η κορτιζόνη, τροποποιούν και «κοιμίζουν» κατά κάποιον τρόπο την ασθένεια. Το νέο βιοτεχνολογικό φάρμακο, που πρόκειται να κυκλοφορήσει, θα χορηγείται ενδοφλέβια μία φορά το μήνα και -σύμφωνα με τις κλινικές μελέτες- φαίνεται ότι θα βοηθήσει σημαντικά και με ασφάλεια αρκετούς ασθενείς.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Λογισμικά για άτομα με ειδικές ανάγκες

Δημοσιεύτηκε από  Maria Af Το ελεύθερο λογισμικό τα πάει πολύ σε δύο πεδία:

22:04 Αγγειακή δυσπλασία: Αν δεν έχεις λεφτά πεθαίνεις;

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ ΜΙΑΣ ΦΙΛΗΣ ΤΟΥ NEWSIT.AMEA  ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΣΤΕΙΛΕ :                          Αποφάσισα να γράψω την παρούσα επιστολή για να εκφράσω το παράπονο μου, για να  εκφράσω την απελπισία που αισθάνομαι, ζώντας σε μια χώρα που μου αφαιρεί το δικαίωμα να ζήσω, επειδή δεν γεννήθηκα υγιής και οικονομικά ευκατάστατη.

00:03 Το τραπέζι του πρωινού

Ο συνδυασμός των τροφών είναι σημαντικός για την ενίσχυση του οργανισμού με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Σε κάθε γεύμα θα πρέπει να....