Στους δρόμους βγήκαν τα άτομα με αναπηρία, για να διεκδικήσουν τα αυτονόητα για την επιβίωσή τους. Μεταξύ άλλων, τα ΑμεΑ ζητούν την προστασία των επιδομάτων που λάμβαναν ως τώρα, τη «θωράκιση» των ατόμων που φροντίζουν γι΄ αυτούς, την εξαίρεσή τους από την εργασιακή εφεδρεία, καθώς και την απρόσκοπτη χρηματοδότηση στον τομέα της υγείας και πρόνοιας, για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.
«Τα χρονικά περιθώρια φυσικής, κοινωνικής και οικονομικής...
αντοχής των ατόμων με αναπηρία είναι πλέον περιορισμένα. Η κοινωνική ευθανασία αυτών και των οικογενειών τους δεν αποτελεί πλέον σενάριο ούτε σχήμα λόγου», αναφέρει χαρακτηριστικά, σε ανακοίνωσή της η «Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ)». Οι αναπηρικές ενώσεις βρίσκονται επί ποδός, καθώς «οι πολιτικές αποδιοργάνωσης αντί αναμόρφωσης του συστήματος κοινωνικής φροντίδας και οι πολιτικές που καταργούν στοιχειώδεις κοινωνικές παροχές, όπως το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, επιδότησης ενοικίου, ευνοϊκών στεγαστικών δανείων κ.λπ.», διαγράφουν ένα αβέβαιο μέλλον για τα ΑμεΑ.
Η «Αττική freepress» βρέθηκε στην πανελλαδική συγκέντρωση των ΑμεΑ που έγινε την Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη και συνομίλησε με εκπροσώπους του αναπηρικού κινήματος.
«Λέμε “όχι” στην κοινωνική ευθανασία μας»
Δυναμικό «παρών» στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΕΣΑμεΑ έδωσε και το «Σωματείο Ηπατομοσχευθέντων Ελλάδος». Η «Αττική freepress» συνομίλησε με την πρόεδρο του σωματείου, Δέσποινα Μουτζίδη, η οποία τόνισε ότι «το αναπηρικό κίνημα είναι εδώ σήμερα, ενωμένο και δυνατό και αποφασισμένο να διεκδικήσει τη θωράκιση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους από την ανεργία, τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό μέσα από την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων της κυβέρνησης».
Η κα Μουτζίδη ανέφερε ότι στο πλαίσιο της κινητοποίησης, το «Σωματείο Ηπατομοσχευθέντων Ελλάδος» διεκδικεί «να μην πειραχθούν τα επιδόματα της πρόνοιας. Λέμε δυνατά ένα μεγάλο “όχι” στην κοινωνική ευθανασία μας! Αυτό που θέλουμε είναι να μην μας πειράξουν τα επιδόματα της πρόνοιας, τις κύριες - επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ, καθώς και να εξαιρεθούμε από την εργασιακή εφεδρεία. Επίσης, δεν θέλουμε να πειράξουν τους μισθούς των ΑμεΑ τόσο στο δημόσιο τομέα, όσο και στις Δ.Ε.Κ.Ο. Να διασφαλίσουμε οποιαδήποτε φορολογική απαλλαγή είχαμε μέχρι σήμερα, γιατί με τα νέα μέτρα δεν θα έχουμε κάτι τέτοιο. Αυτά είναι κάποια από τα πράγματα που διεκδικούμε εμείς ως σωματείο».
«Τα επιδόματα είναι αυτά που μας κρατάνε στη ζωή»
Τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωπα τα ΑμεΑ τόνισε και ο πρόεδρος του «Πανελλαδικού Συνδέσμου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων», Γρηγόρης Μούσιος. «Η κινητοποίηση είναι πανελλαδική. Κατεβαίνουμε σήμερα κάτω, για να διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματά μας, τα οποία αφορούν τις περικοπές, τα προβλήματα με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και τα φάρμακα, καθώς και τα επιδόματά μας. Εμείς σήμερα διεκδικούμε να μην πειραχτούν τα επιδόματα των ανθρώπων με αναπηρίες: αυτά είναι που μας κρατάνε στη ζωή. Διαφορετικά είμαστε για να πάμε όλοι στον Καιάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας, σχετικά με τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των ΑμεΑ.
Ερωτηθείς μάλιστα για το εάν το αναπηρικό κίνημα γενικότερα και ο «Πανελλαδικός Σύνδεσμος Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων» ειδικότερα θα προχωρήσει σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, απάντησε ότι «θα προχωρήσουμε και σε επόμενες κινητοποιήσεις, εφόσον σήμερα δεν βγει κάτι. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τη σημερινή κινητοποίησή μας και θα πάρουμε απόφαση για να πράξουμε τα ανάλογα».
Το πρόβλημα των μεταφορών
Εκτός από τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει το αναπηρικό κίνημα με τα νέα μέτρα, υπάρχουν και εκείνα της καθημερινότητας. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η μαρτυρία της κ. Ελένης Σουλτάνη, η οποία έχει παιδί με αναπηρία. «Ο γιος μου πέρασε στο πανεπιστήμιο και από τότε πληρώνω άτομο για να τον πηγαίνει, καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη για τις μεταφορές», είπε στην «Αττική free press».
Οι διεκδικήσεις των ΑμεΑ
Τα ΑμεΑ σε κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι διεκδικούν την προστασία των επιδομάτων που λάμβαναν ως τώρα, καθώς και τη «θωράκιση» των ατόμων που φροντίζουν γι΄ αυτούς, δηλαδή την οικογένειά τους. Αναφορικά με την εργασιακή εφεδρεία, η ΕΣΑμεΑ τονίσει ότι οι εργαζόμενοι ΑμεΑ πρέπει να εξαιρεθούν απ΄ αυτή, όπως επίσης και να μην καταργηθεί καμία ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση. Φυσικά, το θέμα με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη γενικότερα, δεν θα μπορούσε να μην απασχολεί το αναπηρικό κίνημα, το οποίο παρατηρεί ότι ο τομέας της υγείας και της πρόνοιας διαρκώς υφίσταται υποχρηματοδότηση, κάτι που αποτελεί τροχοπέδη στην επιβίωσή του.
Τα ΑμεΑ ζητούν «να θεσπιστεί ένα σύγχρονο πλαίσιο προστασίας για την ένταξη και παραμονή των ΑμεΑ και των οικογενειών τους στην εργασία. Να ολοκληρωθεί άμεσα ο διορισμός όλων των επιτυχόντων των προηγούμενων (γενικών και ειδικών) προκηρύξεων», καθώς και να χρηματοδοτηθεί επαρκώς η εκπαίδευση των ΑμεΑ σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος, όπως και η δωρεάν μετακίνηση μαθητών/φοιτητών από και προς τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και σχολεία. Παράλληλα, ζητούν να γίνει μέριμνα για τη μετεγγραφή των φοιτητών ΑμεΑ και φοιτητών που έχουν γονείς/αδέλφια ΑμεΑ, καθώς και «να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα διερμηνείας στη νοηματική γλώσσα, προκειμένου να συνεχίσουν να καλύπτονται οι πάσης φύσεως επικοινωνιακές ανάγκες των κωφών και βαρήκοων πολιτών της χώρας σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής και να διευρυνθεί το πρόγραμμα διερμηνείας ώστε να καλύψει τις ανάγκες του συνόλου των κωφών».