Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

12:42 «Ακρωτηριασμός» στους ασθενείς με κινητικά προβλήματα


Μεγάλο χτύπημα από το νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ (ΦΕΚ Β 1233/2012) δέχονται και όσοι ασφαλισμένοι αντιμετωπίζουν ορθοπεδικά και κινητικά προβλήματα, όσοι χρειάζονται φυσικοθεραπείες, εργοθεραπείες, λογοθεραπείες και άλλες παροχές για να βελτιώσουν την κατάσταση της υγείας τους. Επιπλέον οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν απευθείας από την τσέπη τους για όλα τα θεραπευτικά μέσα που κοστολογούνται έως 30 ευρώ!
Αλλά και τα παιδιά με αναπηρία και τις οικογένειές τους δεν τους εξαιρεί ο κανονισμός - σφαγείο από το επιπλέον χαράτσωμα και τις περικοπές. Το πιο εξοργιστικό είναι η προπαγάνδα της συγκυβέρνησης ότι από τις περικοπές θα εξοικονομήσει 300 εκατ. ευρώ, μέσω του «νοικοκυρέματος», όπως προκλητικά ισχυρίζεται. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα 300 εκατ. ευρώ θα αφαιρεθούν από τις τσέπες των ασφαλισμένων.
Ετσι, ανάμεσα σε άλλα, ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας προβλέπει:
  • Στο εξής δικαιολογούνται φυσικοθεραπείες έως 10 (από 12) συνεδρίες δύο φορές το χρόνο και η αποζημίωση ανά συνεδρία ορίζεται σε 15 (από 20) ευρώ.
  • Σε όλες τις περιπτώσεις ασθενών για να δικαιούνται φυσικοθεραπείες, εργοθεραπείες και λογοθεραπείες μπαίνει πλέον η προϋπόθεση οι ασφαλισμένοι να μην έχουν «νοσηλευθεί σε κλινική αποκατάστασης Νοσοκομείου ή Κέντρο Αποθεραπείας - Αποκατάστασης (ΚΑΑ) ή Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΦΙΑΠ) και δεν έχουν παρακολουθήσει πρόγραμμα αποκατάστασης ως εξωτερικοί ασθενείς σε ΚΑΑ ή ΦΙΑΠ».
  • Ενδεικτικά, για ασθενείς με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια κόβονται εντελώς οι 8 συνεδρίες λογοθεραπείας το μήνα μέχρι 6 μήνες, ενώ απουσιάζει η πρόβλεψη «για συνέχιση της θεραπείας και μέχρι άλλο ένα 6μηνο» μετά από «ιατρική γνωμάτευση ειδικευμένου θεράποντος ιατρού ανάλογης ειδικότητας Κρατικού ή Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου».
  • Με τον προηγούμενο Κανονισμό προβλεπόταν πως «λογοθεραπείες, εργοθεραπείες και ψυχοθεραπείες χορηγούνται ανάλογα με την πάθηση με παραπεμπτικό θεράποντος ιατρού αντίστοιχης ειδικότητας και έγκριση ελεγκτή ιατρού έως 20 συνεδρίες ανά είδος το μήνα». Τώρα μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις ασθενών χορηγούνται 8 συνεδρίες λογοθεραπείας ή εργοθεραπείας και 4 ψυχοθεραπείας το μήνα (σ.σ. πάντα με την προϋπόθεση να μην έχει παρακολουθήσει κάποιο ΚΑΑ ή ΦΙΑΠ).
  • Στις περιπτώσεις ασθενών που δικαιολογούνται φυσικοθεραπευτικές πράξεις κατ' οίκον (12 συνεδρίες το μήνα και μέχρι 3 μήνες), η αποζημίωση μειώνεται στα 12 από 15 ευρώ τη συνεδρία.
  • Τα έξοδα λουτροθεραπείας, που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ με ανώτατο όριο έως 15 λούσεις, μειώνονται από 250 ευρώ στα 150 ευρώ.
  • Η αποζημίωση δαπάνης για τη χρησιμοποίηση αποκλειστικής νοσηλεύτριας κατά τη διάρκεια της νύχτας και μέχρι 8 νύχτες μειώνεται σε 28 ευρώ (από 32 ευρώ) για κάθε νύχτα τις καθημερινές και σε 35 ευρώ (από 40 ευρώ) τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.
  • Οταν υπάρχουν εξαιρετικοί λόγοι άμεσης και επείγουσας αντιμετώπισης της κατάστασης της υγείας του ασφαλισμένου εκτός τόπου κατοικίας του, ο ΕΟΠΥΥ αποζημίωνε την αξία της μετακίνησής του με αεροπλάνο ή ταξί. Με το νέο Κανονισμό καταργείται η αποζημίωση για μετακίνηση με ταξί.
  • Επίσης σε περίπτωση νοσηλείας του ασφαλισμένου σε νοσηλευτική μονάδα εκτός του τόπου κατοικίας τους, αποζημιώνεται αξία των εισιτηρίων μετάβασης και επιστροφής με λεωφορείο, τρένο, πλοίο στις οικονομικότερες θέσεις, στις περιπτώσεις που η πάθησή του δεν αντιμετωπίζεται στο κρατικό ή πανεπιστημιακό νοσοκομείο του τόπου κατοικίας του. Προηγούμενα, ο ΕΟΠΥΥ κάλυπτε και τη δαπάνη μεταφοράς συνοδού του ασθενή, ενώ με το νέο Κανονισμό συνοδός δικαιολογείται μόνο εφόσον ο ασθενής είναι κάτω των 18 χρόνων.                                                                                                           Πληρώνουν από την τσέπη τους υλικά μέχρι 30 ευρώ
    Απευθείας από την τσέπη τους θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι για θεραπευτικά μέσα - ορθοπεδικά κυρίως - που κοστολογούνται έως και 30 ευρώ. Συγκεκριμένα στον Κανονισμό αναφέρεται: «Τα θεραπευτικά μέσα και οι προθέσεις που χρησιμοποιούνται στα πλαίσια της εξωνοσοκομειακής περίθαλψης δύναται να παρέχονται στους ασφαλισμένους εφόσον έχουν περιληφθεί στο Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία και έχουν κοστολογηθεί από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, με την ιδιαιτερότητα να μην αποδίδεται καμία δαπάνη στα ποσά έως 30 ευρώ».
    Ενδεικτικά, τέτοια θεραπευτικά μέσα που πλέον θα επιβαρύνουν αποκλειστικά τον ασφαλισμένο είναι: Αυχενικά περιλαίμια, τιράντες ακινητοποίησης και ανάρτησης άνω άκρου, κηδεμόνας ακινητοποίησης και οκτοειδής επίδεσμος για κατάγματα κλείδας, λειτουργικός νάρθηκας αγκώνα, νάρθηκες, επικάρπια, ζώνες οσφύος και κήλης, επιγονατίδες, επιστραγγαλίδες, ειδικά καλσόν κ.ά.
    Παρ' όλα αυτά ο απερχόμενος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμος Βουδούρης υποστήριξε χτες ότι ο ίδιος και το ΔΣ του Οργανισμού πήραν πάνω τους την «τροποποίηση του νέου κανονισμού παροχών, που αφήνει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, προκειμένου για να μη χρησιμοποιηθεί ότι η Ελλάδα χρεοκοπεί από τον ΕΟΠΥΥ».

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Λογισμικά για άτομα με ειδικές ανάγκες

Δημοσιεύτηκε από  Maria Af Το ελεύθερο λογισμικό τα πάει πολύ σε δύο πεδία:

22:04 Αγγειακή δυσπλασία: Αν δεν έχεις λεφτά πεθαίνεις;

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ ΜΙΑΣ ΦΙΛΗΣ ΤΟΥ NEWSIT.AMEA  ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΣΤΕΙΛΕ :                          Αποφάσισα να γράψω την παρούσα επιστολή για να εκφράσω το παράπονο μου, για να  εκφράσω την απελπισία που αισθάνομαι, ζώντας σε μια χώρα που μου αφαιρεί το δικαίωμα να ζήσω, επειδή δεν γεννήθηκα υγιής και οικονομικά ευκατάστατη.

Μη φυσάτε τη μύτη σας όταν είστε κρυωμένοι

Η μύτη είναι σας βουλωμένη και νιώθετε βαρύ το κεφάλι σας λόγω κρυολογήματος; Δεν θα νιώσετε καλύτερα αν φυσήξετε τη μύτη σας...