Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

11:15 Ένα στα δέκα μωρά γεννιέται πρόωρα


Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας - Αυξάνονται στην Κύπρο οι πολύδυμες κυήσεις, που είναι ένας από τους σοβαρούς παράγοντες γεννήσεων....
πρόωρων βρεφών.
Ο ΠΡΟΩΡΟΣ τοκετός είναι η πρώτη αιτία θανάτου βρεφών
Κάθε χρόνο, περίπου 15 εκατομμύρια (1 κάθε 10) βρέφη παγκοσμίως γεννιούνται πρόωρα, δηλαδή γεννιούνται πριν συμπληρώσουν 37 από τις 40 εβδομάδες φυσιολογικής κύησης. Η προωρότητα είναι η πρώτη αιτία θανάτου των βρεφών. Όσα επιβιώνουν ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας, όπως εγκεφαλική παράλυση, νοητική υστέρηση, απώλεια όρασης και ακοής, αναπνευστικές δυσκολίες και άλλα, σε όλη τη ζωή τους. Ο πρόωρος τοκετός μπορεί να συμβεί σε κάθε γυναίκα, σε κάθε οικογένεια. Από χθες άρχισε ήδη μια πανευρωπαϊκή προσπάθεια για ενημέρωση των πολιτών για το σοβαρό πρόβλημα της κοινωνίας μας.
Η διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας νεογνών του Μακάρειου Νοσοκομείου, Χριστίνα Καραολή, επισήμανε ότι στην Κύπρο αυξάνονται οι πολύδυμες κυήσεις που είναι παράγοντας της προωρότητας.
«Είναι ένας από τους παράγοντες που μπορεί κανείς να παρέμβει και να μειώσει την προωρότητα. Οι πολύδυμες κυήσεις οφείλονται κατά κανόνα στις εξωσωματικές μεθόδους, δηλαδή στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, η οποία είναι σταθμός στη βοήθεια των ζευγαριών με υπογονιμότητα αλλά έχει αρνητικές συνέπειες για τις πρόωρες γεννήσεις», επισήμανε. Δυστυχώς, είπε, στην Κύπρο έχουμε πάρα πολλά τρίδυμα μωρά, προσθέτοντας ότι τα περισσότερα από αυτά, έχουν νοσηλευτεί στο Μακάρειο Νοσοκομείο.
Το ηθικό δίλημμα
Η κ. Καραολή αναφέρθηκε στο ηθικό δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες απέναντι στα πρόωρα παιδιά. «Το ηθικό δίλημμα για τους επιστήμονες που ασχολούνται με αυτά τα μωρά είναι ότι δεν ξέρεις από την αρχή ποιο μωρό θα επιβιώσει, θα βελτιωθεί και πιο όχι ώστε να βάλεις κάποια όρια στο χρονικό περιθώριο που προσφέρεις ή κάνεις ανακουφιστική φροντίδα», ανέφερε. Είσαι υποχρεωμένος να προσφέρεις, επισήμανε, αναφέροντας παραδείγματα πρόωρων παιδιών που επιβίωσαν. «Οφείλουμε να παρέχουμε ανάνηψη, αφού ενημερωθούν οι γονείς για τους πιθανούς κινδύνους και στη συνέχεια να παρέχουμε ό,τι χρειάζεται το κάθε παιδί», τόνισε.
Ο ιατρικός κόσμος, ανά το παγκόσμιο, διευκρίνισε η κ. Καραολή, ακουλουθεί όλες τις ενδεδειγμένες θεραπείες για να κρατήσει εν ζωή τα πρόωρα βρέφη, τα οποία όσο πιο μικρά είναι τόσο πιο δύσκολα επιβιώνουν, λόγω της μεγάλης ανωριμότητας του οργανισμού τους. Σημείωσε ότι τα παιδιά που γεννιούνται κατά την 23η ή 24η εβδομάδα, έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου ή αν επιβιώσουν, θα έχουν πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας.
Η πορεία της υγείας ενός πρόωρου μωρού, υποστήριξε η κ. Καραολή, δεν εξαρτάται δυστυχώς από μια μονάδα εντατικής νοσηλείας, αλλά προδιαγράφεται πριν από τη σύλληψή του. «Οι παράγοντες τού πώς μεγάλωσε ενδομήτρια, πόσες λοιμώξεις πέρασε, πώς γεννήθηκε, πώς αντιμετωπίστηκε στον τοκετό, τι επιπλοκές παρουσίασε, είναι μερικοί από τους οποίους καθορίζουν την πορεία της ζωής του. Τα πρόωρα μωρά είναι πολύ ευαίσθητα και εμφανίζουν πολλές επιπλοκές που χρήζουν ιδιαίτερης ιατρικής φροντίδας, αλλά και αγάπης», τόνισε.
Ανησυχητικά τα ποσοστά
Τα ποσοστά των γεννήσεων πρόωρων μωρών είναι ανησυχητικά, πρόσθεσε η κ. Καραολή, τονίζοντας ότι υπάρχουν βήματα στην ιατρική σε εξέλιξη. Πρώτο μέλημα των κυβερνήσεων, είπε, είναι η ενίσχυση των μονάδων εντατικής νοσηλείας νεογνών. Στο Μακάρειο Νοσοκομείο, τόνισε, αν και γίνονται προσπάθειες, θα πρέπει να ληφθούν ακόμη πιο πολλά μέτρα για να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα υπολογιζόμενα αυξημένα ποσοστά γεννήσεων πρόωρων μωρών.
Λόγω λοιπόν της ραγδαίας εξέλιξης στην αντιμετώπιση των πρόωρων νεογνών, το 90% των νεογνών με βάρος γέννησης μεγαλύτερο των 800 γραμμαρίων θα ζήσει. Το γεγονός ότι κρατιούνται στη ζωή πολύ πρόωρα νεογνά οδηγεί αναπόφευκτα και στη δημιουργία παιδιών που μεγαλώνοντας θα έχουν προβλήματα όπως η εγκεφαλική παράλυση, διαταραχές ακοής, όρασης κτλ.
Στηρίξτε την προσπάθειά μας να κρατήσουμε τη θερμοκοιτίδα αγάπης ζεστή...
Ο Σύνδεσμος Φίλων Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών Κύπρου συμμετέχει στη μεγάλη πανευρωπαϊκή εκστρατεία ενημέρωσης για το πρόβλημα του πρόωρου τοκετού, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Προωρότητας και διοργανώνει εκδηλώσεις ενημέρωσης του κοινού. Από χθες ήδη έχει φωταγωγηθεί με μοβ φωτισμό το Κτίριο Διοίκησης της Ελληνικής Τράπεζας.                                  

sigmalive.com

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Λογισμικά για άτομα με ειδικές ανάγκες

Δημοσιεύτηκε από  Maria Af Το ελεύθερο λογισμικό τα πάει πολύ σε δύο πεδία:

22:04 Αγγειακή δυσπλασία: Αν δεν έχεις λεφτά πεθαίνεις;

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ ΜΙΑΣ ΦΙΛΗΣ ΤΟΥ NEWSIT.AMEA  ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΣΤΕΙΛΕ :                          Αποφάσισα να γράψω την παρούσα επιστολή για να εκφράσω το παράπονο μου, για να  εκφράσω την απελπισία που αισθάνομαι, ζώντας σε μια χώρα που μου αφαιρεί το δικαίωμα να ζήσω, επειδή δεν γεννήθηκα υγιής και οικονομικά ευκατάστατη.

Μη φυσάτε τη μύτη σας όταν είστε κρυωμένοι

Η μύτη είναι σας βουλωμένη και νιώθετε βαρύ το κεφάλι σας λόγω κρυολογήματος; Δεν θα νιώσετε καλύτερα αν φυσήξετε τη μύτη σας...