Φροντίδα δοντιών από το 2014
Οι 750 οδοντίατροι του ΕΟΠΥΥ καλούνται να εξυπηρετήσουν 9 - 9,5 εκατ.
ασφαλισμένους
Της Πεννυς Μπουλουτζα
Με δύο χρόνια καθυστέρηση θα ξεκινήσει η παροχή στοχευμένων υπηρεσιών οδοντιατρικής φροντίδας στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Ο νέος κανονισμός του ΕΟΠΥΥ προβλέπει την έναρξη -από το 2014- προγράμματος πρόληψης σε παιδιά 6 έως 12 ετών στα οποία θα παρέχονται μεταξύ άλλων εξέταση, αντιμετώπιση οξέος περιστατικού, καθαρισμός μία φορά το έτος, έως τέσσερα σφραγίσματα, εξαγωγή, χωρίς καμία συμμετοχή των ασφαλισμένων στο κόστος. Στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν και οδοντιατρεία εκτός των μονάδων ΕΟΠΥΥ κατόπιν σχετικής σύμβασης, ενώ το κόστος του προγράμματος εκτιμάται στα 35-45 εκατ. ευρώ.
Προς το παρόν, η οδοντιατρική φροντίδα στον ΕΟΠΥΥ ακούγεται μάλλον σαν ανέκδοτο. H δημιουργία του ΕΟΠΥΥ και η έναρξη λειτουργίας του από τα τέλη του 2011 οδήγησαν σε υποβάθμιση των παροχών οδοντιατρικής περίθαλψης για τους ασφαλισμένους του. Περίπου 9-9,5 εκατ. ασφαλισμένοι εξυπηρετούνται μόνο από τις μονάδες του ΙΚΑ χωρίς καμία στόχευση και με σοβαρές ανομοιογένειες στις παροχές. Με τον ενιαίο κανονισμό του ΕΟΠΥΥ, οι «επιπλέον» παροχές στην οδοντιατρική φροντίδα που είχαν ασφαλισμένοι των επιμέρους ταμείων όπως π.χ. ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΑ κ.ά. «χάθηκαν»: η αποζημίωση του κόστους βασικών οδοντιατρικών πράξεων που έκαναν ιδιώτες οδοντίατροι σε ασφαλισμένους -έστω με βάση το κρατικό τιμολόγιο- «εξαφανίστηκε» ως δυνατότητα και πλέον οι ασφαλισμένοι εξυπηρετούνται δωρεάν μόνο από τις μονάδες του οργανισμού (πρώην ΙΚΑ). Αλλά και οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ πλέον «μοιράζονται» με τους άλλους τις υπηρεσίες που είχαν από τις μονάδες του ιδρύματος. Ετσι, οι περίπου 750 οδοντίατροι που βρίσκονται στις μονάδες του ΕΟΠΥΥ, αντί των 4,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων του ΙΚΑ, πρέπει να εξυπηρετήσουν διπλάσιο αριθμό πολιτών. Κι εάν έως τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ καλυπτόταν περίπου το 20% των αναγκών οδοντιατρικής φροντίδας των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, πλέον το ποσοστό αυτό για το σύνολο των ασφαλισμένων εκτιμάται ότι έχει πέσει στο μισό.
Αλλά και η οργάνωση των οδοντιατρείων του ΕΟΠΥΥ χαρακτηρίζεται από ανομοιογένεια και είναι χωρίς στόχευση: μονάδα του ΕΟΠΥΥ μεγάλης περιοχής του Λεκανοπεδίου διαθέτει προληπτικό οδοντιατρείο -που φροντίζει παιδιά έως έξι ετών- αλλά όχι παιδοοδοντικό τμήμα για μεγαλύτερα παιδιά και για πολύπλοκες θεραπείες. Υπάρχει μονάδα στο Λεκανοπέδιο με 4 οδοντιάτρους και καμία οδοντιατρική «καρέκλα», με αποτέλεσμα κατ’ εξαίρεση να δέχονται ασφαλισμένους στα ιατρεία τους. Αντίθετα, σε άλλες μονάδες οι «καρέκλες» είναι πιο πολλές από τους οδοντιάτρους. Αλλη μέθοδος αποκατάστασης σε ορθοδοντικά περιστατικά εφαρμόζεται στo οδοντιατρείο του ΙΚΑ στην Αθήνα και άλλη στο οδοντιατρείο π.χ. του Βόλου.
Και όλα αυτά συνεχίζουν να συμβαίνουν σε συνθήκες «κρίσης», όπου η στοματική υγεία είναι αυτή που πλήττεται πρώτη. Μπορεί τα περασμένα έτη οι πολίτες να «ανέχονταν» την απουσία στοχευμένης πολιτικής για οδοντιατρική περίθαλψη, καλύπτοντας από την τσέπη τους τη σχετική δαπάνη (σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης, οι ιδιωτικές δαπάνες για οδοντιατρική φροντίδα ξεπερνούσαν τα 2 δισ. ευρώ κατ’ έτος), όμως όταν το οικογενειακό εισόδημα περιορίζεται, δεν αποτελεί προτεραιότητα η επίσκεψη στον οδοντίατρο...
Πρωτοβουλίες φορέων
Με δεδομένα τα κενά, φορείς αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και για την οδοντιατρική περίθαλψη. Εντός του Ιανουαρίου ο Δήμος Αθηναίων και οι Γιατροί του Κόσμου ξεκινούν πρόγραμμα προαγωγής στοματικής υγείας σε 7.500 μαθητές των 28 δημοτικών σχολείων του κέντρου της Αθήνας, που περιλαμβάνει επισκέψεις με κινητή οδοντιατρική μονάδα, αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, έλεγχο και διδασκαλία στοματικής υγιεινής και θεραπεία σε ιατρεία του δήμου και των Γιατρών του Κόσμου.
http://news.kathimerini.gr