Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οφθαλμολογική εξέταση για τη σκλήρυνση κατά πλάκας



Μια απλή οφθαλμολογική εξέταση μπορεί να προσφέρει ένα γρήγορο και εύκολο τρόπο ώστε να παρακολουθείται η πορεία των ασθενών με σκλήρυνση κατά... πλάκας, αναφέρουν ειδικοί γιατροί στο επιστημονικό περιοδικό Neurology.

Η οπτική τομογραφία (OCT) είναι μια εξέταση σάρωσης που μετρά το πάχος του προστατευτικού ιστού στο πίσω μέρος του οφθαλμού – του αμφιβληστροειδούς. Απαιτούνται μόλις λίγα λεπτά ανά οφθαλμό και μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ένα απλό οφθαλμολογικό ιατρείο.

Σε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 164 άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, εκείνα με πρόωρη λέπτυνση του αμφιβληστροειδούς, βρέθηκε πως βρίσκονταν και σε πιο ενεργή περίοδο της νόσου, γεγονός που σημαίνει πολλές υποτροπές.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια ασθένεια που επηρεάζει τα νεύρα στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, προκαλώντας προβλήματα στην κίνηση των μυών, την ισορροπία και την όραση. Στη νόσο, το προστατευτικό περίβλημα ή στρώμα γύρω από τα νεύρα, που ονομάζεται μυελίνη, δέχεται «επίθεση» η οποία τελικά αφήνει τα νεύρα εκτεθειμένα σε «ζημιές».

Υπάρχουν διάφοροι τύποι σκλήρυνσης κατά πλάκας – οι περισσότεροι όμως άνθρωποι έχουν τον τύπο της υποτροπιάζουσας – διαλείπουσας μορφής, όπου τα συμπτώματα έρχονται και φεύγουν για μέρες, εβδομάδες ή μήνες.

Συνήθως μετά από περίπου μια δεκαετία, οι μισοί από τους πάσχοντες με αυτού του τύπου τη νόσο, αναπτύσσουν δευτερογενή προϊούσα μορφή της νόσου, όπου τα συμπτώματα γίνονται σταδιακά χειρότερα και υπάρχουν από ελάχιστες έως καθόλου, περίοδοι ύφεσης.

Θεραπεία για τη νόσο δεν υπάρχει και τα μέτρα που λαμβάνονται είναι κυρίως για την αργή εξέλιξη της ασθένειας και όχι για την ίασή της.

Δεδομένου, λοιπό, ότι οι περισσότερες θεραπείες αναπτύσσονται για την επιβράδυνση της εξέλιξης της σκλήρυνσης κατά πλάκας, η εξέταση και διαπίστωση της λέπτυνσης του αμφιβληστροειδούς των ματιών, μπορεί να είναι χρήσιμη για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας αυτών των θεραπειών, σημειώνουν οι επιστήμονες.

Η ομάδα των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins School of Medicine επισημαίνει ότι, μεγαλύτερες μελέτες και με πιο μακροχρόνια παρακολούθηση θα μπορέσουν να κρίνουν πόσο χρήσιμη μπορεί να είναι η εξέταση αυτή σε καθημερινή βάση.                                                                                                 


capitalhealth.gr
       

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Λογισμικά για άτομα με ειδικές ανάγκες

Δημοσιεύτηκε από  Maria Af Το ελεύθερο λογισμικό τα πάει πολύ σε δύο πεδία:

22:04 Αγγειακή δυσπλασία: Αν δεν έχεις λεφτά πεθαίνεις;

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ ΜΙΑΣ ΦΙΛΗΣ ΤΟΥ NEWSIT.AMEA  ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΣΤΕΙΛΕ :                          Αποφάσισα να γράψω την παρούσα επιστολή για να εκφράσω το παράπονο μου, για να  εκφράσω την απελπισία που αισθάνομαι, ζώντας σε μια χώρα που μου αφαιρεί το δικαίωμα να ζήσω, επειδή δεν γεννήθηκα υγιής και οικονομικά ευκατάστατη.

Μη φυσάτε τη μύτη σας όταν είστε κρυωμένοι

Η μύτη είναι σας βουλωμένη και νιώθετε βαρύ το κεφάλι σας λόγω κρυολογήματος; Δεν θα νιώσετε καλύτερα αν φυσήξετε τη μύτη σας...