Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η στοματική υγεία κατα την εγκυμοσύνη



Συχνά οι μελλουσες μητέρες παρουσιάζουν αυξημένη ουλίτιδα η οποία εμφανίζεται κατα το δεύτερο ή τρίτο μήνα της εγκυμοσύνηςκαι κορυφλωνεται κατα τον όγδοο μήνα ....

Η ουλίτιδα αυτή αν και δεν διαφέρει απο τις άλλες ονομάζεται ουλίτιδα εγκυμοσύνης και οφείλεται στην αυξηση των επιπέδων των οιστρογόνων και της προγεστερόνης.

Τα ούλα αντιδρούν διαφορετικά απο ότι συνήθως στα μικρόβια της οδοντικής πλάκας και παρουσιάζουν έντονη ευαισθησία ,οίδημα ,είναι κόκκινα και ,ματώνουν .

Σε μερικές περιπτώσεις εγκυμοσύνης τα ούλα αντιδρούν υπερβολικά και δημιουργούν τοπικές μεγάλες διογκώσεις .
Αυτές ονομάζονται επουλίδες εγκυμοσύνης είναι ακίνδυνες ( αν και αιμορραγούν έντονα) και υποχωρούν μετά την εγκυνοσύνη .

Αν δεν υποχωρήσουν πρέπει να αφαιρεθούν .
Κατα την διάρκεια της εγκυμοσύνης οι συχνοί έμετοι δημιουργούν όξινο περιβάλλον στο στόμα με αποτέλεσμα προυπάρχουσες τερηδόνες να επιβαρύνονται.

Οι τερηδόνες επιβαρύνονται και απο τις κακές διατροφικές συνήθειες (λήψη ζαχαρούχων τροφών )και απο την μείωση της στοματικής υγιεινής .
Ολοι αυτοί οι παραγοντες οδηγούν στη δραματική καταστροφή των δοντιών γεγονός που αποδίδεται λανθασμένα στην «απορρόφηση του ασβεστίου των δοντιών απο το έμβρυο »

Πρόληψη
Προληπτικά πρέπει να οι έγκυες να κάνουν καλό βούρτσισμα πρωί και βράδυ .
Αν ματώνουν τα ούλα χρησιμοποιούν μαλακές οδοντόβουρτσες.
Ένα στοματικό διάλυμα για την απομάκρυνση της πλάκας βοηθάει πολύ.
Να αποφεύγουν τα ζαχαρώδη τρόφιμα .

Προσοχή όποια οδοντιατρική επέμβαση χρειάζεται να γίνεται πριν την εγκυμοσύνη ή μετά τον τρίτο μήνα .

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στη λήψη αντιβιοτικών ειδικά τις τετρακυκλίνες γιατί χρωματίζουν τα δόντια του εμβρύου.  


iator.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Λογισμικά για άτομα με ειδικές ανάγκες

Δημοσιεύτηκε από  Maria Af Το ελεύθερο λογισμικό τα πάει πολύ σε δύο πεδία:

22:04 Αγγειακή δυσπλασία: Αν δεν έχεις λεφτά πεθαίνεις;

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ ΜΙΑΣ ΦΙΛΗΣ ΤΟΥ NEWSIT.AMEA  ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΣΤΕΙΛΕ :                          Αποφάσισα να γράψω την παρούσα επιστολή για να εκφράσω το παράπονο μου, για να  εκφράσω την απελπισία που αισθάνομαι, ζώντας σε μια χώρα που μου αφαιρεί το δικαίωμα να ζήσω, επειδή δεν γεννήθηκα υγιής και οικονομικά ευκατάστατη.

Μη φυσάτε τη μύτη σας όταν είστε κρυωμένοι

Η μύτη είναι σας βουλωμένη και νιώθετε βαρύ το κεφάλι σας λόγω κρυολογήματος; Δεν θα νιώσετε καλύτερα αν φυσήξετε τη μύτη σας...